In ieder keukenkastje hoor je een aantal keukentools te kunnen vinden. Een daarvan is: de snijplank! Handig voor het snijden van groenten, vlees, fruit en andere ingrediënten. Binnen de kookwereld bestaan er discussies over welk materiaal nou het beste is voor een snijplank. Van houten snijplanken tot kunststoffen snijplanken: de keuze is reuze. Om hygiëne te waarborgen kun je ook voor een kleurensysteem kiezen: een rode snijplank voor rauw vlees, een groene snijplank voor groente en ga zo maar door. In deze keuzegids helpen we je op weg in de wereld van snijplanken. Welke snijplank past het beste bij jou?

HACCP Snijplank

HACCP staat voor 'Hazard Analysis Critical Control Points' en is de verzamelnaam van het voedselveiligheidssysteem. Het is een handig hulpje om etenswaren op een zo hygiënsch mogelijke manier te bereiden. In de horeca branche is dit een must, maar ook thuis wil je natuurlijk ook geen risico's lopen. Met deze snijplanken werk je met een om kruisbesmetting te voorkomen. De HACCP snijplank is meestal van kunststof gemaakt. Dit betekent dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn en je ze kunt reinigen in de vaatwasser.

Bekijk alle HACCP Snijplanken
HACCP Snijplank

De kleuren kunnen als volgt gebruikt worden: 

  • Rood: rauw vlees
  • Blauw: vis, schaal- en schelpdieren
  • Groen: groenten en fruit
  • Geel: rauw gevogelte
  • Bruin: gebraden vlees en worst
  • Wit: kaas en brood

Voor- en nadelen

De voordelen van HACCP snijplank zijn: het voorkomt kruisbesmetting, je bevordert hygiëne in de keuken én het is overzichtelijk. Een nadeel van de HACCP snijplanken is dat je meerdere snijplanken moet aanschaffen. We verkopen de HACCP snijplanken in een set, zodat je meteen alle kleuren bij de hand hebt!

Houten Snijplank

Een houten snijplank: handig én staat ook nog eens ontzettend leuk op tafel! Je kunt kiezen voor verschillende houtsoorten, zoals: bamboe, acacia, olijfhout en rubberwood. Bamboe is een van de sterkste houtsoorten: dit maakt ze minder vatbaar voor vocht en scheuren. Hout is een natuurproduct, hierdoor heeft een houten snijplank iets meer onderhoud nodig dan een kunststoffen snijplank.

Bekijk alle houten snijplanken
Houten Snijplank

Je kunt een houten snijplank het beste reinigen met een doek of even onder de kraan afspoelen. Als je rauwe kip op de plank hebt gesneden, kun je ook afwasmiddel gebruiken. Afwasmiddel is wel een ontvetter: hierdoor kan het hout wel wat uitdrogen. Door veelvoudig gebruik kan een houten plank na een tijdje wat doffer worden. Dit kun je behandelen met houtolie: een natuurlijke geur- en kleurloze olie waar je een nieuw beschermlaagje mee creëert. Smeer de plank in met de houtolie: hierna zul je zien dat je de diepe, warme kleur weer terug haalt en de plank niet meer uitgedroogd aanvoelt! 

Voor- en nadelen

Het voordeel van een houten snijplank is dat je ze ook goed als serveerplank kunt gebruiken. Wat hapjes er op en het is klaar voor op tafel! Door het zachte materiaal worden je messen ook minder snel bot. Het nadeel van een houten snijplank is dat ze niet in de vaatwasser kunnen. 

Kunststof Snijplank

Een kunststof snijplank is een echte must have in je keukenkast: ze komen altijd van pas. Zoals hierboven al beschreven is, kun je een snijplank van kunststof in verschillende kleuren aanschaffen. Naast verschillende kleuren kun je ook kiezen uit verschillende formaten  en vormen. Handig: in ons assortiment hebben we ook snijplanken die je kunt 'vouwen': zo schuif je je ingrediënten gemakkelijker de pan in en niet náást de pan! 

Bekijk alle kunstof snijplanken
Kunststof Snijplank

Het onderhoud van een kunststoffen snijplank is geen hogere wiskunde. Kunsstof is gemakkelijk schoon te houden, omdat het in de vaatwasser kan. Wel zo prettig na het snijden van rauw vlees!

Voor- en nadelen

Het voordeel van een kunststoffen snijplank is de gebruiksvriendelijkheid: het is gemakkelijk te onderhouden. Door de verschillende keuzes in kleuren kun je hygiënisch werken. Het nadeel van een kunststoffen snijplank is dat je het minder snel zal inzetten als serveerplank. Het uiterlijk is wat minder spectaculair dan bij een houten snijplank.

Marmeren Snijplank

Een marmer snijplank is een pareltje onder de snijplanken. Net als een houten snijplank kan deze ook goed ingezet worden als serveerplank. Marmer is een natuurproduct. Hierdoor heeft elke marmeren snijplank een uniek patroon. Marmer is van nature erg temperatuurgevoelig, waardoor deze snijplank al snel wat kouder aan kan voelen. Een marmeren snijplank neemt helemaal geen vocht op: hierdoor zal de plank niet krom trekken of scheuren. Wel is het wat gevoeliger voor kleurstoffen of zuur (bijvoorbeeld citroensap).

Bekijk alle marmeren snijplanken
Marmeren Snijplank

Een marmeren snijplank kan niet in de vaatwasser. Je kunt de plank het beste afnemen met een natte doek of even onder de kraan afspoelen.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een marmeren snijplank is het moderne materiaal, die ook zeker niet op je tafel zal misstaan!  Dit maakt de snijplank multifunctioneel. Je kunt de snijplank ook in de koelkast plaatsen: het materiaal zal hierdoor koud gaan aanvoelen. Dit werkt perfect om je koude hapjes langer koud te houden op tafel.  Het nadeel van een marmeren snijplank is dat het zware materiaal gevoelig is en daardoor snel kan breken. Een houten- of kunststoffen snijplank zal een val wel overleven, maar een marmeren snijplank heeft het hier moeilijker mee.

Glazen Snijplank

Een glazen snijplank ziet er stijlvol uit, maar is ook erg hygiënisch. Het gladde oppervlak is gemakkelijk schoon te houden. Meestal is de plank voorzien van anti-slip voetjes, zodat hij niet verschuift. Een glazen snijplank is verkrijgbaar in verschillende kleuren en met verschillende opdrukken. Deze plank kun je gerust op het aanrecht laten staan: het misstaat zeker niet!

Bekijk alle glazen snijplanken
Glazen Snijplank

De glazen snijplank is kan zowel in de vaatwasmachine als met de hand gereinigd worden.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een glazen snijplank is dat het oppervlak extreem hard is. Hierdoor ontstaan er minder snel krassen, waar bacteriën zich in kunnen gaan nestelen. De plank is ook niet gevoelig voor kleurstoffen, waar een kunststoffen snijplank al sneller last van heeft. Het nadeel van een glazen snijplank is dat het harde materiaal wat gevoeliger is voor barsten. Net als bij een marmeren snijplank is een val van de plank wat gevaarlijker.

Alle categorieën

Snijplanken

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.