
En dat alles doet hij lokaal, in Utrecht. Jermain van der Graaf begon zijn bedrijf in 2016. Een jaar later sloot zijn compagnon aan, hij geloofde in dezelfde missie. Een missie om in 2050 Nederland volledig circulair te hebben. Wat betekend dat? Dat betekend zo min mogelijk afval en duurzaam grondstof gebruik door heel het land. Maar hoe doen we dat dan? Door in kleine stappen te werken. Jermain en zijn compagnon zijn begonnen met het verminderen van het afval van glas.
Het begint met wijnflessen verzamelen bij lokale horecagelegenheden. Deze brengen ze naar hun eigen Rebottled Factory. In deze fabriek werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Rebottle biedt ze de mogelijkheid om terug te keren in de maatschappij. Zij zorgen er voor dat de wijnflessen schoon worden gemaakt, worden versneden in twee delen en worden gepolijst. Er worden verschillende producten gemaakt van de flessen. Bijvoorbeeld glazen, kaarsen, lampen en rietjes.
Met dit proces besparen ze per glas 150 gram CO2 en 150 liter water. Dit houdt in dat het recyclen van de wijnflessen 98% waterbesparender is dan het omsmelten van glas. Het Rebottle proces maakt geen gebruik van vervuilende glasovens, wat erg goed is voor de planeet. Rebottle is duidelijk en helder zijn over hun productieproces, waardoor je altijd weet hoe jouw glas, kaars of rietje geproduceerd is.
En naast dat het proces van Rebottle veel duurzamer is dan het normale recycleproces van glas, zijn de producten ook nog eens een kunstwerkje om naar te kijken. In alle producten kun je de vormen van de wijn- (of bier-) flessen terug vinden. Kijk je naar de drinkglazen dan zie je de bolling van de wijnfles onderin het glas. Kijk je naar de lamp dan zie je de kelk van de fles stralen aan je plafond. De producten vertellen een verhaal, en zullen zeker verbazing opwekken bij je thuis.