Recepten Bakken Suikervrij Tarwevrij Tussendoortje

Deze rozijnen dadel cake die een mede-blogster voor ons maakte is perfect om in het weekend te maken. En dan natuurlijk iedere dag een plakje meenemen naar je werk! "Yay! Ik ben vereerd dat ik voor de tweede keer voor deze gastblog wordt gevraagd. En sta dan altijd meteen weer voor een dilemma. Wat voor recept zal ik gaan delen dat past in een gezonde levensstijl? Vorige keer maakte ik een lekkere bananencake en dit keer een cake waar weliswaar ook banaan in zit maar dat voert zeker niet de boventoon."

Cookinglife Foodies
Rozijnen dadel cake

Recept

Rozijnen dadel cake

Deze cake kun je lekker lang bewaren!

Gang Tussendoortje
Keuken Fusion
Porties Ca. 12 plakjes

Bereidingstijd

Bereidingstijd 20 min
Oventijd 1 uur 0 min
Totaal 1 uur 20 min

Ingrediënten

  • 250 gram dadels (ontpit)
  • 2 kleine bananen of 1 grote
  • 100 gram pecannoten
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram sultana’s
  • 100 gram speltbloem
  • 2 tl koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 el amaretto
  • 2 eiwitten

Hoe maak je een dadel-rozijnen cake?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Bekleed een cakeblik met bakpapier.
  3. Doe de dadels in een kleine pan met 200 ml kokend water en laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Giet de vloeistof af in een kom (vang het op dus, je hebt het zo weer nodig) en doe de dadels in een blender. Voeg de bananen en 100 ml van de dadelvloeistof toe en blend tot het glad is.
  5. Meng de noten, gedroogde fruit, spelt, koekkruiden en het bakpoeder in een kom, voeg de dadelpuree eraan toe en de amaretto en roer tot alles gemengd is.
  6. Klop de eiwit tot zachte pieken en vouw dit door de cake mix. Doe het mengsel in je cakeblik (hij zal redelijk vol zitten) en dek dan af met de overgebleven pecannoten.
  7. Bak in ongeveer een uur (of tot goudbruin en krokant) en als een houten prikker er schoon uitkomt. Laat volledig afkoelen voor je erin snijd.

Het toeval wil ook nog dat ik – voor de vierde keer alweer – binnenkort een whole30 ga doen… Wat houdt dat in? Een whole30 is eigenlijk een soort detox, bedoeld om erachter te komen op welke voedingsmiddelen je lichaam reageert (goed of slecht). Alle potentiële triggers worden gedurende 30 dagen volledig uit je dieet gehaald; dus geen gluten, geen suiker, geen zuivel, geen alcohol, geen peulvruchten. Na die 30 dagen voer je vervolgens een voor een sommige voedingsmiddelen weer toe om te zien wat er gebeurt.

En nee deze cake valt niet onder de goedgekeurde artikelen! Maar is wel waanzinnig lekker. Wil je geen alcohol gebruiken dan kun je dat met een gerust hart weglaten. Speltbloem zou je kunnen vervangen voor amandelmeel, boekweitmeel of kastanjemeel wanneer je de cake glutenvrij wilt maken. Is het ook meteen whole30 approved.. 😉 Hoe dan ook; door de hoeveelheid rozijnen en dadels is dit een lekker zoete cake maar zonder toegevoegde suiker. Bijkomende bonus is dat je hem lang kunt bewaren. De gebruikte vruchten maken hem vrij stevig en toch niet droog.