Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Houten snijplank onderhouden

Hoe Onderhoud Je Een Houten Snijplank?

Heb je recent een nieuwe houten snijplank aangeschaft? Of ben je benieuwd hoe je je snijplank optimaal onderhoud? Met de benodigde liefde en aandacht kun je een leven lang genieten van jou houten snijplank. En wat die liefde een aandacht inhoud vertellen we je graag bij Cookinglife!

Houten snijplank onderhouden

Om je snijplank een goede start te geven raden wij je aan om de snijplank voor het eerste gebruik een behandeling met olie te geven. De olie trekt namelijk in de plank en zorgt ervoor dat de plank minder water kan opnemen tijdens het reinigen.  Zo creëer je een goede beschermlaag en voorkom je uitdroging van je snijplank. Natuurlijk zijn er enorm veel verschillende oliën maar zijn ze lang niet allemaal geschikt. Om de keuze wat makkelijker te maken hebben we er een paar op een rijtje gezet:
•    Speciale snijplankenolie
•    Arachideolie
•    Druivenpitolie
•    Walnootolie (Niet wanneer je vaak voor iemand kookt met een noten allergie)

Behandeling voor een (nieuwe) snijplank

Om je snijplank zijn eerste behandeling te geven heb je een paar dingen nodig. Zo heb je naast één van de bovenstaande oliën ook een citroen, zeezout,  keukenpapier en een theedoek nodig. Je gaat als volgt aan de slag:

Snijd de citroen door midden en knijp deze uit over je snijplank. Verdeel het citroensap over de gehele snijplank met wat keukenpapier en strooi vervolgens een kopje zeezout over de plank. Verdeel het Zeezout net als het citroensap over de gehele plank en laat dit tien tot vijftien minuten intrekken. 

Als de tijd om is spoel je de snijplank onder een lauwe kraan af. Je kunt hier eventueel een borstel bij gebruiken. Je hoeft niet te schrobben! Droog met een theedoek de houten snijplank direct na het omspoelen af. 

Nu de plank droog is kun je beginnen met olie. Druppel de olie wat over de plank (ongeveer 2-3 eetlepels, afhankelijk van de grote). Veeg de olie met wat keukenpapier uit over de gehele plank en laat de olie intrekken. Vervolgens geef je de plank even rust en herhaal je het insmeren wanneer de plank de olie geheel geabsorbeerd heeft. Herhaal het olie proces ongeveer vier keer tot de plank de olie niet meer opneemt. Geef je plank nu een nachtje rust en hij is klaar voor gebruik!

Herhaal deze behandeling één keer in de twee maanden.

Ruwe of beschadigde snijplank schuren 

Ook voor een snijplank die wel wat meer liefde nodig heeft is de hoop nog niet vervlogen. Hiervoor heb je schuurpapier nodig. Voor het aanpakken van een beschadigd en ruw oppervlak kun je het beste schuurpapier kiezen met een korrel van 60 tot 120. En om de plank na te schuren zodat hij er weer fijn uit ziet kun je het beste schuurpapier met een korrel van 220 nemen. Verder heb je een doek nodig en één van de oliën uit het bovenstaande lijstje.

Om je plank te behandelen is het belangrijk dat je de plank eerst reinigt en droogt. Dit doe je onder een warme kraan met een borsteltje. Droog hem vervolgens af met een doek. Is je plank al schoon? Dan kun je deze stap overslaan.

Zorg ervoor dat de plank goed droog is voordat je begint. Schuur met het ruwe schuurpapier van korrel 60 tot 120 licht de krassen en beschadigingen op de plank. let erop dat je altijd met de richting van de houtnerf mee schuurt. Zo zijn de schuurkrassen het minst zichtbaar en krijg je het beste resultaat. Bedenk wel dat je niet alle krassen hoeft weg te schuren aangezien dat de snijplank juist zijn natuurlijke uitstraling geeft.

Na het schuren met het ruwe papier verwijder je het stof met een doek. Doe dit zonder water! Vervolgens ga je de plank opnieuw schuren. Dit keer met het fijne schuurpapier. Schuur net als in de eerste stap met de richting van de houtnerf mee. Zodra je de plank weer geschuurd hebt verwijder je wederom het stof.

Wanneer je klaar bent met de vorige stappen kun je de plank gaan insmeren met olie. Dit doe je door wat olie op de plank te gieten en vervolgens te verdelen over de plank. Na 15 minuten kun je de olie nogmaals goed uitvegen. Herhaal dit proces drie tot vier keer tot de plank geen olie meer absorbeert. Geef de plank vervolgens een nachtje rust voor je hem weer gebruikt.

Na de behandeling kun je de plank één keer in de twee maanden behandelen als beschreven staat bij: “behandeling voor een (nieuwe) snijplank”.

Alledaags onderhoud, wel en niet doen!

Wel doen:
Was je plank direct na het gebruik af met water en een borstel.
Droog je plank altijd direct af na het wassen zodat het water niet in de plank trekt.
Zet de plank na het schoonmaken rechtop.

Niet doen:
Stop een houten snijplank nooit in de vaatwasser. De plank wordt hierin veel te heet gewassen. Daarnaast wordt de plank veel te nat en zijn de stoffen uit een vaatwastablet niet goed voor de beschermlaag van de snijplank.
Laat je snijplank niet weken in water. Dit zorgt ervoor dat de plank uitzet en sneller uitdroogt waardoor er sneller scheuren kunnen ontstaan of de plank zal krom trekken.
Vermijd gebruik van afwasmiddel op je snijplank. Dit is namelijk funest voor de olie laag waardoor je hem weer sneller zult moeten behandelen.
Laat je planken niet drogen op de verwarming of andere warmte bronnen. Je plank trekt anders krom en kan barsten.

Als je het onderhoud opvolgt kun je nog jaren gebruik blijven maken van jou snijplank!