Houten snijplank onderhouden

Heeft u recent een nieuwe houten snijplank aangeschaft? Dan moet u deze snijplank voortdurend onderhouden om een langere levensduur te kunnen garanderen. Het onderhoud van een houten snijplank roept nog wel eens vragen op bij onze klanten. In deze keuzegids leest u dan ook hoe u door het gebruik van olie een houten snijplank kunt onderhouden. 

Voordat wij beginnen met het uitleggen van het onderhoudsproces is het verstandig om te beginnen bij het begin: hout is een natuurproduct. Dit betekent dat het materiaal getekend is door moeder natuur. Hierdoor heeft hout het wat grillige, natuurlijke eigenschappen meegekregen. Daarnaast leeft hout voortdurend. Hiermee bedoelen wij dat het materiaal afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur uitzet en weer krimpt. Dit kan ervoor zorgen dat er scheuren en kieren ontstaan. Buiten het feit dat die kieren en scheuren esthetisch niet echt aantrekkelijk zijn, kunnen er ook bacteriën zich gemakkelijk schuilhouden. Dit is iets wat wij graag willen voorkomen.

Waarom olie gebruiken?

Houten snijplanken moeten regelmatig onderhouden worden om een langere levensduur te kunnen garanderen. Voor de meeste snijplanken betekent dit: geen agressieve schoonmaakmiddelen en regelmatig insmeren met een laagje olie. Er wordt bewust gekozen voor olie, omdat dit immers zorgt voor een natuurlijke beschermlaag op de houten snijplank. Snijplanken hebben heel wat te verduren bij intensief gebruik: ze komen voortdurend in contact met etenswaren en worden regelematig gereinigd. Daarnaast zorgt olie ervoor dat u de houten snijplank regelmatig met warm water kunt schoonmaken, zonder dat het hout uitdroogt. Droog hout absorbeert te veel vloeistoffen wat uiteindelijk onhygiënisch is. Hierbij kan gedacht worden aan sappen uit vlees. Tevens voorkomt olie ook dat er barsten in het hout kunnen ontstaan. 

Welke olie kan ik gebruiken?

In de kookwereld bestaan er honderden oliesoorten die u op uw houten snijplank zou kunnen smeren, maar deze oliën zijn niet allemaal geschikt. Zowel olijfolie als maisolie worden na verloop van tijd ranzig als het wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Uiteraard is het vanzelfsprekend om geen smeerolie op de snijplank te smeren. Hieronder vindt u de drie beste oliesoorten voor uw houten snijplank:

Minerale olie
Dit is een geurloos bijproduct van petroleum die veilig is om te consumeren en vaak in de voedingsindustrie wordt gebruikt als smeermiddel. Deze olie gaat niet in kwaliteit achteruit in de loop van de tijd, terwijl bijvoobeeld lijnzaadolie wel in kwaliteit achteruit gaat. Daarnaast moet u minerale olie regelmatig opnieuw aanbrengen. Een belangrijke kenmerk is tevens dat deze olie niet opdroogt, waardoor u niet het verhardende effect krijgt wat u bij walnotenolie wel hebt. Ook is minerale olie transparant en kleurloos. Dit zorgt ervoor dat de snijplank de originele kleur behoud. Tevens voelt een laagje minerale olie niet vettig aan.

Walnootolie
Deze oliesoort wordt al eeuwen gebruikt en levert een duurzame beschermlaag op voor de houten snijplank. Daarnaast geeft walnootolie de snijplank ook een mooie, natuurlijke tint. Door de warmbruine kleur van deze olie krijgt de houten snijplank een warmere uitstraling. In de loop van de tijd verkleurd walnootolie als het wordt blootgesteld aan zonlicht. Tevens moet u meerdere lagen van deze olie aanbrengen om een goede beschermlaag te creëren. 

Bijenwas
Dit is een natuurlijkmiddel die niet zal opdrogen, maar wel een goede beschermlaag zal bieden aan uw houten snijplank. Zo sterk zelfs, dat er geen weg meer terug is zodra u de snijplank heeft voorzien van een laagje bijenwas. Het is dan immers niet meer mogelijk om dit waslaagje te verwijderen! Indien u dit te heftig vindt, kunt u eenvoudig een bijenwas laagje over olie aanbrengen. 

Moet ik een snijplank schuren?

Voordat u een olie- of waslaag kunt aanbrengen, moet u aller eerst het oppervlak van de snijplank voorbereiden. Bij een ruig oppervlak zal u moeten gaan schuren, zodat krassen en andere oneffenheden gaan verdwijnen. Schuur altijd in de richting van de houtnerf. Hierdoor zijn de eventuele schuurbewegingen het minst zichtbaar! Kies tijdens het schuren voor de juiste ruwheid van het schuurpapier: van ruw naar steeds fijner. Hoe hoger het getal des te fijner het schuurpapier. Bij schuurpapier met het getal 120 of 240 heeft u met een fijne korrel te maken. 

Let op: u hoeft niet alle krassen weg te schuren. Het robuuste uiterlijk is juist wat een houten snijplank zo stijlvol maakt!

Hoe moet ik mijn houten snijplank onderhouden?

Nadat u het oppervlak van de houten snijplank heeft geschuurd, is het tijd om te beginnen met het onderhoud. Dit doet u eenvoudig door wat olie op de snijplank te gieten. Hierna kunt u de olie met een pluisvrije doek inwrijven. Laat de olie intrekken en wrijf na zo'n 15 a 20 minuten de olie nog eens goed uit. De houten snijplank moet nu niet meer vettig aanvoelen. Indien u liever minerale olie wilt gebruiken kunt u de snijplank enkele uren laten liggen en pas daarna uitwrijven. Herhaal dit proces drie keer verspreid over meerdere dagen om een sterke beschermlaag te creëren. 

U hoeft de houten snijplank alleen maar opnieuw in te smeren als de snijplank er na een aantal maanden droog uitziet. Een goed ezelsbruggetje is dat u na vier dagen opnieuw insmeert, daarna na vier weken, na vier maanden en
vervolgens elke vier jaar.

Is een houten snijplank beter voor mijn messen?

Voor het behoud van uw keukenmessen is het belangrijk om een juiste snijplank te gebruiken. Dit wil zeggen een snijplank die geen hard oppervlakte heeft! Hierdoor is een glazen of marmeren snijplank uit den boze, omdat deze binnen een korte periode uw messen bot maken. Daarnaast zijn snijplanken van zowel kunststof als hout wel een echte aanraden. Deze snijplanken zijn gemaakt van een zachter materiaal, waardoor uw messen langer scherp zullen blijven. Toch is een houten snijplank nét iets beter dan één van kunststof. Hout heeft namelijk de natuurlijke eigenschap om een beetje terug te veren. Kortom kan er geconcludeerd worden dat een houten snijplank inderdaad beter is voor de levensduur van uw messen.