Verschillende soorten keukenmessen

Indien u binnenkort gaat samenwonen of uw keukenmessen wilt vervangen, dan is het handig om te weten welke messen u minimaal nodig hebt. Voor het bereiden van zowel een eenvoudige maaltijd als een chic diner is het belangrijk dat u over meerdere keukenmessen beschikt. Er bestaan in de kookwinkel verschillende messen waaruit u kunt kiezen en die ieders voor een ander doeleinde gebruikt worden. Hierbij kunt u denken aan koksmessen, vismessen en officemessen. In deze keuzegids leggen wij u dan ook uit welke keukenmessen u minimaal nodig hebt om de voorbereiding van een lekkere, gezonde maaltijd gemakkelijker te laten verlopen. 

Messenblok

Een messenblok is een onmisbare accessoire voor in ieder keuken! Deze startersset is namelijk uitermate geschikt om cadeau te geven, omdat het alle keukenmessen bevat die u nodig heeft voor het bereiden van de lekkerste gerechten. Daarnaast kunt u dankzij het blok uw messen op een veilige en compacte manier bij elkaar bewaren. Hierdoor bevinden alle keukenmessen zich altijd op één vaste plek, waardoor u niet meer lang hoeft te zoeken naar een bepaald mes. Ook is het bij de keuze voor een messenblok het handig om aller eerst te bedenken welke messen u sowieso gaat gebruiken. Bij sommige messenblokken zitten namelijk een keukenschaar of aanzetstaal inbegrepen. Tevens heeft u bij de materiaalkeuze voor een messenblok de keuze uit bijvoorbeeld hout of kunststof.

Koksmes

Het belangrijkste mes die de eerste stap is naar het bereiden van heerlijke gerechten is toch wel de koksmes. Dit mes beschikt over een lemmet van ongeveer 20 centimeter lang en 5 centimeter hoog. Hierdoor kunt u de vingers van uw hand, waarmee u etenswaren vasthoudt, tegen de zijkant van het lemmet houden. Op deze manier kunt u zowel veilig als snel werken! Daarnaast kunt u met de brede hiel zware snijtaken uitvoeren, terwijl u precisiesnijwerk met de punt van het koksmes kunt verrichten. Ook beschikt het mes over een bolling waarmee u eenvoudig kunt wiegen om bijvoorbeeld kruiden fijn te snijden. Dankzij het brede lemmet kunt u tevens gesneden etenswaren in een pan of schaal scheppen zonder te knoeien. Een koksmes is dus een ware musthave die uitermate geschikt is om te gebruiken voor het snijden van vlees, vis, groenten en kruiden. 

Santokumes

Het santokumes kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden en is hierdoor onmisbaar in iedere keuken. Dit mes is oorspronkelijk afkomstig uit Japan en wordt daar dan ook dagelijks gebruikt voor het bereiden van diverse gerechten. Daarnaast betekent de naam 'drie gebruiken' en verwijst hiermee naar de veelzijdigheid van het santokumes. Met dit mes kunt u immers dunne plakken, dobbelsteentjes en zeer fijn snijden. Ook beschikt het santokumes over een krachtig en breed lemmet die vraagt om een iets andere snijtechniek. Zo snijdt u met dit mes recht naar beneden en wordt het telkens van de snijplank genomen. Kies voor de Japanse alleskunner die het bereiden van gerechten een stuk gemakkelijker maakt!

Officemes

Dit mes mag zeker weten in geen enkele keuken ontbreken. Een officemes staat bekend als een groentemes en kan dan ook gebruikt worden voor verschillende snijtoepassingen: van fijner tot licht schilwerk. Daarnaast verwijst de naam 'office' naar het woord dat men vroeger gebruikte voor de bijkeuken. Een officemes is dus een handig keukenmesje met een lemmet tussen 7 en 11 centimeter. Er bestaat in de kookwereld echter regelmatig onduidelijkheid over de functie van het officemes, omdat dit mes vaak verward wordt met een schilmes of tourneermes. Indien u precieze snijklussen wilt gaan uitvoeren dan gebruikt u dus voor het officemes!

Schilmes

Het perfect schillen van alle types groenten doet u natuurlijk met het schilmes. Dit mes snijdt ontzettend fijn, omdat het compact en stevig in de hand ligt. Daarnaast kunt u met het schilmes eenvoudig kruiden versnipperen en dunne plakken snijden dankzij het extra scherpe lemmet. Ook heeft u een keuze uit diverse materialen doordat de heften van dit mes verschillen per fabrikant. Zo bestaat er een heft van kunststof, hout of siliconen. Met het schilmes kunt u op een snelle manier diverse groenten schillen en mag daardoor zeker weten niet ontbreken in uw keuken.

Broodmes

Met dit mes snijdt u met gemak door een harde broodkorst of baguette zonder het brood te pletten. Het broodmes beschikt over een lang en gekarteld lemmet, waardoor de kracht van het mes gelijkmatig verdeeld wordt. Daarnaast heeft dit mes over het algemeen een lemmetlengte tussen 20 en 23 centimeter. Dankzij dit lange lemmet kunt u het brood in slechts een paar eenvoudige bewegingen perfect snijden! Ook zorgen de kartels van dit broodmes ervoor dat u altijd een goede grip heeft tijdens het snijden. Tevens is het mogelijk om naast brood ook groenten zoals watermeloen en ananas te snijden met dit mes. Kies voor een krachtige broodmes dat dagelijks van pas zal komen in uw keuken.

Tourneermes

Het kleinste onderdeel in een basis messenuitrustig is toch wel het tourneermes. Met dit mes kunt u niet alleen schillen, maar ook nog andere snijtechnieken verrichten. Hierbij kunt u denken aan decoreren, tourneren en het versnijden van kleinere groenten. Daarnaast beschikt het tourneermes over een klein en spits lemmet die een ronde vorm heeft. In de kookwereld wordt dit lemmet ook wel een 'vogelsnavel' genoemd. Deze ronde vorm is ideaal voor bijvoorbeeld het tourneren van wortelen aangezien dit eenvoudig in de hand gedaan kan worden. Hierdoor is een snijplank helemaal overbodig geworden! Kies met het tourneermes voor een veelzijdige mes waarmee u zowel snel kunt schillen als snijden. 

Fileermes

Het fileren van een perfect visje doet u natuurlijk met een fileermes. Dit mes beschikt over een dun en flexibel lemmet, waardoor u een vis met gemak heel dun kunt fileren. Daarnaast is het fileermes eenvoudig te sturen om uiteindelijk alle schubben, huid en vet van de vis te kunnen verwijderen. Ook kan dit mes gebruikt worden voor het verwijderen van een bot of been van een stuk vlees. Het fileermes is een ware musthave voor iedereen die een liefhebber is van verse vis.

Uitbeenmes

Dit mes is speciaal ontworpen voor het ontbenen van vlees en gevogelte. Het uitbeenmes beschikt dan ook over een lang en slank lemmet waarmee u snel langs een stuk bot of been kunt snijden. Dit mes lijkt heel erg op het fileermes, maar is te onderscheiden dankzij de lichte kromming. Daarnaast is het uitbeenmes aanzienlijk minder flexibel dan het fileermes! Ook kunt u met dit mes eenvoudig vlees onthuiden en pezen of vet wegsnijden. Net als het fileermes mag het uitbeenmes zeker weten niet ontbreken in uw keuken als u een vleesliefhebber bent. 

Kaasmes

Serveer op een stijlvolle manier diverse soorten gesneden kaas met behulp van het handige kaasmes. Dit mes wordt gebruikt om zo efficiënt mogelijk een favoriete kaas te snijden om vervolgens te presenteren op bijvoorbeeld een verjaardag. Daarnaast is het traditionele kaasmes te herkennen aan het gekromd en gespleten lemmet. Hiermee kunt u gemakkelijk de kaas op het mes prikken. Doordat er veel verschillende soorten kaas bestaan, zijn er ook diverse messen op de markt gebracht. Zo zijn er exemplaren voor harde, jonge en belegen kazen verkrijgbaar. Een kaasmes is een stijlvolle toevoeging voor in iedere keuken!