Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Verschillende soorten keukenmessen

Misschien ga je binnenkort wel samenwonen of zijn jouw keukenmessen nodig aan vervanging toe. Het is dan best handig om te weten welke messen je in ieder geval is huis moet hebben. Voor het bereiden van zowel een eenvoudige maaltijd als een chic diner is het belangrijk dat je over meerdere keukenmessen beschikt. Er bestaan in de kookwinkel verschillende messen waaruit je kan kiezen en die ieders voor een ander doeleinde gebruikt worden. Hierbij kan je denken aan koksmessen, vismessen, steakmessen en officemessen. In deze keuzegids leggen wij je uit welke keukenmessen je minimaal nodig hebt om de voorbereiding van een lekkere, gezonde maaltijd gemakkelijker te laten verlopen. 

Messenblok

Een messenblok is een onmisbare accessoire in iedere keuken! Het messenblok bevat namelijk alle basis keukenmessen die je nodig hebt voor het bereiden van de lekkerste gerechten. Deze starterset is daarom ook uitermate geschikt om cadeau te geven. Daarnaast kan je dankzij het blok je messen op een veilige en compacte manier bij elkaar bewaren. Hierdoor bevinden alle keukenmessen zich altijd op één vaste plek, waardoor je niet meer lang hoeft te zoeken naar een bepaald mes. Ook is het bij de keuze voor een messenblok handig om allereerst te bedenken welke messen je sowieso gaat gebruiken. Bij sommige messenblokken zitten namelijk een keukenschaar of aanzetstaal inbegrepen. Tevens heb je bij de materiaalkeuze voor een messenblok de keuze uit bijvoorbeeld hout of kunststof.

Koksmes

Het belangrijkste mes in je keuken is toch wel de koksmes. Dit mes is de basis voor het bereiden van heerlijke gerechten en wordt ook het meest gebruikt. Dit mes beschikt over een lemmet van ongeveer 20 centimeter lang en 5 centimeter hoog. Hierdoor kan je de vingers van je hand, waarmee je etenswaren vasthoudt, tegen de zijkant van het lemmet houden. Op deze manier weet je zeker dat je zowel veilig als snel kan werken! Daarnaast kan je met de brede hiel zware snij taken uitvoeren, terwijl je precisie snijwerk met de punt van het koksmes kunt verrichten. Ook beschikt het mes over een bolling waarmee je eenvoudig kunt wiegen om bijvoorbeeld kruiden fijn te snijden. Dankzij het brede lemmet kan je tevens gesneden etenswaren in een pan of schaal scheppen zonder te knoeien. Ben je op zoek naar basis mes, die gebruikt kan worden voor het snijden van meerdere soorten voedsel? Dan is een koksmes een ware musthave voor in je keuken, die uitermate geschikt is om te gebruiken voor het snijden van vlees, vis, groenten en kruiden. 

Santokumes

Het santokumes kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden en is daardoor onmisbaar in iedere keuken. Dit mes is oorspronkelijk afkomstig uit Japan en wordt daar dan ook dagelijks gebruikt voor het bereiden van diverse gerechten. Daarnaast betekent de naam 'drie gebruiken' en verwijst hiermee naar de veelzijdigheid van het santokumes. Met dit mes kan je immers dunne plakken, dobbelsteentjes en zeer fijn snijden. Ook beschikt het santokumes over een krachtig en breed lemmet die vraagt om een iets andere snijtechniek. Zo snijd je met dit mes recht naar beneden en wordt het telkens van de snijplank genomen. Kies voor de Japanse alleskunner die het bereiden van gerechten een stuk gemakkelijker maakt!

Steakmessen

Je kent hem vast wel, het mes dat in het restaurant geserveerd wordt bij jouw heerlijke stukje vlees. Dat is het welbekende steakmes. Een goed stuk vlees hoort gesneden te worden met een goed mes. Daarvoor zijn er speciale steakmessen gemaakt die het snijden van jouw stukje vlees in een handomdraai, zonder het uitoefenen van veel druk, laten verlopen. Steakmessen zijn er in twee soorten, namelijk met een gekartelde- en glad lemmet. Het verschil tussen deze twee soorten steekmessen zit hem in het slijpen. Steakmessen met een gladde lemmet kunnen makkelijker worden geslepen en snijden zonder vezel los te trekken door het vlees. Steakmessen met een gekartelde lemmet blijven langer scherp en zijn voornamelijk geschikt voor de horeca. Een steakmes is niet alleen uitermate geschikt voor het snijden van vlees maar dient ook als pronkstuk op tafel. De steakmessen zijn verkrijgbaar met verschillende handvatten, zoals hout of RVS.

Officemes

Dit mes mag zeker weten in geen enkele keuken ontbreken. De officemes staat bekend als een groentemes en kan dan ook gebruikt worden voor verschillende snij toepassingen: van fijner tot licht schilwerk. Daarnaast verwijst de naam 'office' naar het woord dat men vroeger gebruikte voor de bijkeuken. Een officemes is dus een handig keukenmes met een lemmet tussen 7 en 11 centimeter. Er bestaat in de kookwereld echter regelmatig onduidelijkheid over de functie van het officemes. Dat komt omdat dit mes vaak verward wordt met een schilmes of tourneermes. Indien je hele precieze snij klussen wilt gaan uitvoeren gebruik je dus een officemes!

Schilmes

Het perfect schillen van alle types groenten doe je natuurlijk met het schilmes. Dit mes snijdt ontzettend fijn, omdat het compact en stevig in de hand ligt. Daarnaast kan je met het schilmes eenvoudig kruiden versnipperen en dunne plakken snijden dankzij het extra scherpe lemmet. Ook heb je de keuze uit diverse materialen doordat de heften van dit mes verschillen per fabrikant. Zo bestaat er een heft van kunststof, hout of siliconen. Met het schilmes kan je op een snelle manier diverse groenten schillen en mag daardoor zeker weten niet ontbreken in je keuken.

Broodmes

Met dit mes snijd je met gemak door een harde broodkorst of baguette zonder het brood te pletten. Het broodmes beschikt over een lang en gekarteld lemmet, waardoor de kracht van het mes gelijkmatig wordt verdeeld. Daarnaast heeft dit mes over het algemeen een lemmetlengte tussen 20 en 23 centimeter. Dankzij dit lange lemmet kan je het brood in slechts een paar eenvoudige bewegingen perfect snijden! Ook zorgen de kartels van dit broodmes ervoor dat je altijd een goede grip hebt tijdens het snijden. Tevens is het mogelijk om naast brood ook fruit zoals watermeloen en ananas te snijden met dit broodmes. Kies voor een krachtige broodmes dat dagelijks gebruikt kan worden in jouw keuken!

Tourneermes

Het kleinste onderdeel in een basis messen uitrusting is toch wel het tourneermes. Met dit mes kan je naast schillen ook nog andere snijtechnieken verrichten. Hierbij kan je denken aan decoreren, tourneren en het versnijden van kleinere groenten. Daarnaast beschikt het tourneermes over een klein en spits lemmet die een ronde vorm heeft. In de kookwereld wordt dit lemmet ook wel een 'vogelsnavel' genoemd. Deze ronde vorm is ideaal voor bijvoorbeeld het tourneren van wortelen aangezien dit eenvoudig in de hand gedaan kan worden. Hierdoor is een snijplank helemaal overbodig! Kies met het tourneermes voor een veelzijdige mes waarmee je zowel snel kunt schillen als snijden. 

Fileermes

Het fileren van een perfect visje doe je natuurlijk met een fileermes. Dit mes beschikt over een dun en flexibel lemmet, waardoor je een vis met gemak heel dun kunt fileren. Daarnaast is het fileermes eenvoudig te sturen om uiteindelijk alle schubben, huid en vet van de vis te kunnen verwijderen. Ook kan dit mes gebruikt worden voor het verwijderen van een bot of been van een stuk vlees. Het fileermes is een ware musthave voor iedereen die een liefhebber is van verse vis.

Uitbeenmes

Dit mes is speciaal ontworpen voor het uitbenen van vlees en gevogelte. Het uitbeenmes beschikt dan ook over een lang en slank lemmet waarmee je snel langs een stuk bot of been kunt snijden. Dit mes lijkt heel erg op het fileermes, maar is te onderscheiden dankzij de lichte kromming. Daarnaast is het uitbeenmes aanzienlijk minder flexibel dan het fileermes! Ook kan je met dit mes eenvoudig vlees onthuiden en pezen of vet wegsnijden. Net als het fileermes mag het uitbeenmes zeker weten niet ontbreken in jouw keuken als je een vleesliefhebber bent. 

Kaasmes

Serveer op een stijlvolle manier diverse soorten gesneden kaas met behulp van het handige kaasmes. Dit mes wordt gebruikt om zo efficiënt mogelijk een favoriete kaas te snijden om vervolgens te presenteren op bijvoorbeeld een verjaardag. Daarnaast is het traditionele kaasmes te herkennen aan het gekromd en gespleten lemmet. Hiermee kan je gemakkelijk de kaas op het mes prikken. Doordat er veel verschillende soorten kaas bestaan, zijn er ook diverse messen op de markt gebracht. Zo zijn er exemplaren voor harde, jonge en belegen kazen verkrijgbaar. Een kaasmes is een stijlvolle toevoeging voor in iedere keuken!