Welkom!
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Verschillende soorten keukenmessen

Zij jouw keukenmessen aan vervanging toe? Wij maken je graag wegwijs in een (kook)wereld vol verschillende messen. Voor het bereiden eenvoudige maaltijden tot chique diners: het juiste keukenmes helpt je goed op weg. Voor een maaltijd met vis zijn er speciale fileermessen, voor een maaltijd met vlees kun je kiezen voor scherpe steakmessen of het tourneermes. Er bestaan in de kookwinkel veel messen met verschillende doeleinden.

Welke messen zijn er allemaal? En waarvoor kun je ze gebruiken? In deze keuzegids vertellen we je er alles over.

Messenblok

Een messenblok is een onmisbaar in iedere keuken! Het messenblok bevat alle basis keukenmessen voor het bereiden van alledaagse maaltijden. Dit maakt de starterset daarom erg geschikt als cadeau voor bijvoorbeeld een uitzet! Het messenblok helpt je de messen veilig op één plek te bewaren. Zo hoef je niet te zoeken in een keukenlade. Het kan gevaarlijk zijn om je messen zonder bescherming los in je lade te bewaren. Niet alleen vanwege het gevaar om je te snijden, maar ook omdat ze hierdoor sneller bot kunnen worden. Je messen komen in een lade namelijk in aanraking met allerlei ander kookgerei, wat het materiaal niet ten goede komt. 

Koksmes

Een koksmes durven we wel het beste ingrediënt van de keuken te noemen. Dit veelgekochte mes gaat geen enkel snijwerkje uit de weg. Het is een goede hulp in de keuken voor vele gerechten! Met dit mes kun je snijden, hakken en 'pletten' (bijvoorbeeld knoflook). Dit mes beschikt over een lemmet van ongeveer 20 centimeter lang en 5 centimeter hoog. Met dit formaat kun je je vingers (waarmee je etenswaren vasthoudt) tegen de zijkant van het lemmet houden. Zo kun je een grote hoeveelheid ingrediënten veilig en snel in stukjes snijden. De brede hiel van het mes is geschikt voor groot en grof snijwerk, de punt van het mes is geschikt voor klein snijwerk wat precisie nodig heeft. 

Met de bolling van het mes kun je het mes 'wiegen', dit is handig voor het fijnsnijden van kruiden. Ben je op zoek naar een basis mes die gebruikt kan worden voor het snijden voor het snijden van vlees, vis, groenten en kruiden? Dan is een koksmes een echte aanvulling voor in je keuken!

Officemes

Welk mes ook zeker een plekje in je keuken verdient, is een officemes. Het mes staat ook wel bekend als 'kleine koksmes'. Het lemmet van een officemes is tussen de 7 en 11 centimeter. Het is een groentemes die gebruikt kan worden voor fijner tot licht schilwerk. Een officemes is perfect voor het snijwerk waar een koksmes net de groot voor is. Vaak wordt een officemes verwart met een schilmes, maar door de ronding van het lemmet is hij minder geschikt om te schillen.

Santokumes

Het santokumes: heb je er al eens van gehoord? De naam verraad het misschien al: dit mes is oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Het wordt ook wel het 'Japanse koksmes' genoemd. Dit handige mes kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Dat zie terug in de betekenis van de naam: 'drie gebruiken'. Dit verwijst naar de veelzijdigheid van het santokumes. Dit maakt hem een goede hulp in de keuken. Met dit mes kan je dunne plakken, dobbelsteentjes en fijn snijden. Het santokumes heeft een krachtig en hoog lemmet, die vraagt om een speciale snijtechniek. Zo snijd je met dit mes recht naar beneden, waarbij je het mes steeds van de snijplank neemt. De vorm van de punt en het (meestal) dunne lemmet is zeer nauwkeurig en maakt het gemakkelijk met dit mes te werken. Kies voor de Japanse alleskunner die het bereiden van gerechten een stuk gemakkelijker maakt! 

Trancheermes/Vleesmes

Blijft het vlees vaak aan je mes plakken tijdens het snijden? Het trancheermes of ook wel vleesmes is speciaal ontworpen voor het snijden van verschillende stukken vlees. Zowel rauw als gebraden vlees snijd je met dit mes gemakkelijk in stukjes of plakjes. Het mes heeft een laag lemmet, waardoor er amper weerstand is tijdens het snijden van het vlees. Het smalle lemmet is niet geschikt om mee te hakken. Door de lengte van het mes, kun je lange sneden maken. Hierdoor hoef je niet heen en weer te bewegen met je mes.

Kartelmes

Het zal je niet verbazen: het kartelmes kenmerkt zich door de kartels. De kartels grijpen zich als het ware vast in een ingrediënt. Een harde schil, zoals een pompoen, heeft baat bij een kartel die zich er gemakkelijk doorheen prikt. Het kartelmes kan ook handig zijn voor het snijden van gladde etenswaren, zoals tomaat of harde broodjes. Het nadeel van een kartelmes is dat ze moeilijk te slijpen zijn, waardoor ze sneller vervangen moeten worden. De kartel maakt een kartelmes erg robuust en ze verliezen de scherpte sneller dan bij een glad mes. 

Er zijn verschillende soorten kartelmessen verkrijgbaar. De meest bekende zijn: het tomatenmes en het broodmes. Het broodmes is vaak een groot, recht kartelmes. De kartels van dit mes zijn groter, om door het harde brood heen te zagen. Dit maakt het mes ook zeer geschikt voor groente of fruit met een harde schil (meloen, pompoen, ananas). Het tomatenmes onderscheid zich door een gespleten punt aan het uiteinde van het mes. Met deze gespleten punt prik je de tomaten zo op, zoals je ook met een vork zou doen. Naast deze twee kartelmessen, heb je bijvoorbeeld ook nog: schilmessen, ontbijtmessen en worstmessen. 

Steakmes

Je kent het vast wel: het mes dat in het restaurant geserveerd wordt bij een heerlijke biefstuk. Dat is het welbekende steakmes. Voor een goed stuk vlees heb je ook een goed mes nodig. Steakmessen zijn hier speciaal voor ontworpen! Snijd je stukje vlees zonder het uitoefenen van veel druk. Steakmessen zijn er in twee soorten, namelijk met een gekarteld en een glad lemmet. Steakmessen met een gladde lemmet kun je gemakkelijk slijpen, waardoor de messen langer scherp blijven. Dit maakt ze zeer geschikt voor de horeca. Een gekartelde steakmes kun je moeilijker slijpen, waardoor ze sneller vervangen moeten worden. De steakmessen zijn verkrijgbaar met verschillende handvatten, zoals hout of RVS.

Schilmes

Dit mes is een musthave voor ieder huishouden. De naam zegt het al: een schilmes gebruik je voor het schillen van groente of fruit. Een schilmes ligt stevig in je hand, wat het schillen gemakkelijker maakt. Dankzij het scherpe en dunne lemmet kun je het mes ook gebruiken voor versnipperen en dunne plakjes snijden. Het dunne lemmet van het schilmes zorgt voor weinig weerstand bij het schillen. Het heft van het mes kan uit kunststof, hout of siliconen bestaan. Dit mes mag zeker niet ontbreken in je keukenlade.

Tourneermes

Een tourneermes is een wat kleiner keukenmes. De lemmetlengte valt tussen de 6 en 11 cm. In tegenstelling tot het schilmes is bij een tourneermes de lemmet gekromd. Dit maakt het mes handig voor het decoratief snijden en tourneren (bijsnijden) van kleinere groenten. Met deze ronde vorm kun je ook groente of fruit schillen, maar snijden wordt hierdoor lastiger. In de kookwereld wordt dit lemmet ook wel een 'vogelsnavel' genoemd. Deze ronde vorm is ideaal voor het maken van garneringen. Je kunt bijvoorbeeld je aardappelen hier allemaal even groot mee snijden in een perfecte vorm. Hierdoor gaart alles ook even snel. Door de vorm zijn de messen wel lastiger te slijpen!

Fileermes

Het fileren van een heerlijk visje kun je het beste doen met een fileermes. Dit mes beschikt over een dun en flexibel lemmet, waardoor je een vis met gemak heel dun kunt fileren. Daarnaast is het fileermes eenvoudig te sturen om uiteindelijk alle schubben, huid en vet van de vis te kunnen verwijderen. Het mes heeft een lage hardheid, waardoor het mes flexibel is. Hierdoor is het mes niet geschikt voor de zwaardere snijtaken van bijvoorbeeld vlees. Het fileermes mag niet ontbreken bij de echte visliefhebbers onder ons!  

Uitbeenmes

Dit uitbeenmes is speciaal ontworpen voor het uitbenen van vlees en gevogelte. Wat een fileermes voor vis kan doen, kan een uitbeenmes bij vlees doen. Het uitbeenmes beschikt over een lang en slank lemmet waarmee je snel langs een stuk bot of been kunt snijden. Dit mes lijkt heel erg op het fileermes, maar is te onderscheiden dankzij de lichte kromming. Daarnaast is het uitbeenmes aanzienlijk minder flexibel dan het fileermes! Deze hardheid heeft het mes nodig om door het vlees te komen. Met dit mes kun je vlees onthuiden en pezen of vet wegsnijden. Dit mes is perfect voor de vleesliefhebbers onder ons!

Kaasmes

Serveer op een stijlvolle manier diverse soorten gesneden kaas met behulp van het handige kaasmes. Het traditionele kaasmes te herkennen aan het gekromd en gespleten lemmet. Hiermee kan je de kaas op het mes prikken. Doordat er veel verschillende soorten kaas bestaan, zijn er ook diverse messen op de markt gebracht. Zo zijn er exemplaren voor harde, jonge en belegen kazen verkrijgbaar. Een kaasmes is een stijlvolle toevoeging voor in iedere keuken!