We maken je graag wegwijs in een (kook)wereld vol verschillende messen. Voor het bereiden eenvoudige maaltijden tot chique diners: het juiste keukenmes helpt je goed op weg. Welke messen zijn er allemaal? En waarvoor kun je ze gebruiken? In deze blog vertellen we je er alles over.
Een messenblok is een onmisbaar in iedere keuken! Het messenblok bevat alle basis keukenmessen voor het bereiden van alledaagse maaltijden. Dit maakt de starterset daarom erg geschikt als cadeau voor bijvoorbeeld een uitzet! Het messenblok helpt je de messen veilig op één plek te bewaren. Zo hoef je niet te zoeken in een keukenlade. Het kan gevaarlijk zijn om je messen zonder bescherming los in je lade te bewaren. Niet alleen vanwege het gevaar om je te snijden, maar ook omdat ze hierdoor sneller bot kunnen worden. Je messen komen in een lade namelijk in aanraking met allerlei ander kookgerei, wat het materiaal niet ten goede komt.
Een koksmes durven we wel het beste ingrediënt van de keuken te noemen. Dit veel gekochte mes gaat geen enkel snijwerkje uit de weg. Het is een goede hulp in de keuken voor vele gerechten! Met dit mes kun je snijden, hakken en 'pletten' (bijvoorbeeld knoflook). Dit mes beschikt over een lemmet van ongeveer 20 centimeter lang en 5 centimeter hoog. Met dit formaat kun je je vingers (waarmee je etenswaren vasthoudt) tegen de zijkant van het lemmet houden. Zo kun je een grote hoeveelheid ingrediënten veilig en snel in stukjes snijden. De brede hiel van het mes is geschikt voor groot en grof snijwerk, de punt van het mes is geschikt voor klein snijwerk wat precisie nodig heeft.
Met de bolling van het mes kun je het mes 'wiegen', dit is handig voor het fijnsnijden van kruiden. Ben je op zoek naar een basis mes die gebruikt kan worden voor het snijden voor het snijden van vlees, vis, groenten en kruiden? Dan is een koksmes een echte aanvulling voor in je keuken!
Welk mes ook zeker een plekje in je keuken verdient, is een officemes. Het mes staat ook wel bekend als 'kleine koksmes'. Het lemmet van een officemes is tussen de 7 en 11 centimeter. Het is een groentemes die gebruikt kan worden voor fijner tot licht schilwerk. Een officemes is perfect voor het snijwerk waar een koksmes net de groot voor is. Vaak wordt een officemes verwart met een schilmes, maar door de ronding van het lemmet is hij minder geschikt om te schillen.
Het santokumes: heb je er al eens van gehoord? De naam verraad het misschien al: dit mes is oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Het wordt ook wel het 'Japanse koksmes' genoemd. Dit handige mes kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Dat zie terug in de betekenis van de naam: 'drie gebruiken'. Dit verwijst naar de veelzijdigheid van het santokumes. Dit maakt hem een goede hulp in de keuken. Met dit mes kan je dunne plakken, dobbelsteentjes en fijn snijden. Het santokumes heeft een krachtig en hoog lemmet, die vraagt om een speciale snijtechniek. Zo snijd je met dit mes recht naar beneden, waarbij je het mes steeds van de snijplank neemt. De vorm van de punt en het (meestal) dunne lemmet is zeer nauwkeurig en maakt het gemakkelijk met dit mes te werken. Kies voor de Japanse alleskunner die het bereiden van gerechten een stuk gemakkelijker maakt!
Blijft het vlees vaak aan je mes plakken tijdens het snijden? Het trancheermes of ook wel vleesmes is speciaal ontworpen voor het snijden van verschillende stukken vlees. Zowel rauw als gebraden vlees snijd je met dit mes gemakkelijk in stukjes of plakjes. Het mes heeft een laag lemmet, waardoor er amper weerstand is tijdens het snijden van het vlees. Het smalle lemmet is niet geschikt om mee te hakken. Door de lengte van het mes, kun je lange sneden maken. Hierdoor hoef je niet heen en weer te bewegen met je mes.
Het broodmes is een groot, recht kartelmes. De kartels van dit mes zijn groter, om door het harde brood heen te zagen. Dit maakt het mes ook zeer geschikt voor groente of fruit met een harde schil (meloen, pompoen, ananas). De kartels grijpen zich als het ware vast in een ingrediënt. Een harde schil, zoals een pompoen, heeft baat bij een kartel die zich er gemakkelijk doorheen prikt. Het kartelmes kan ook handig zijn voor het snijden van gladde etenswaren, zoals tomaat. Het nadeel van een kartelmes is dat ze moeilijk te slijpen zijn, waardoor ze sneller vervangen moeten worden. De kartel maakt een kartelmes erg robuust en ze verliezen de scherpte sneller dan bij een glad mes.
Dit mes is een must have voor ieder huishouden. De naam zegt het al: een schilmes gebruik je voor het schillen van groente of fruit. Een schilmes ligt stevig in je hand, wat het schillen gemakkelijker maakt. Dankzij het scherpe en dunne lemmet kun je het mes ook gebruiken voor versnipperen en dunne plakjes snijden. Het dunne lemmet van het schilmes zorgt voor weinig weerstand bij het schillen. Het heft van het mes kan uit kunststof, hout of siliconen bestaan. Dit mes mag zeker niet ontbreken in je keukenlade.
Het fileren van een heerlijk visje kun je het beste doen met een fileermes. Dit mes beschikt over een dun en flexibel lemmet, waardoor je een vis met gemak heel dun kunt fileren. Daarnaast is het fileermes eenvoudig te sturen om uiteindelijk alle schubben, huid en vet van de vis te kunnen verwijderen. Het mes heeft een lage hardheid, waardoor het mes flexibel is. Hierdoor is het mes niet geschikt voor de zwaardere snijtaken van bijvoorbeeld vlees. Het fileermes mag niet ontbreken bij de echte visliefhebbers onder ons!
Een hakbijl, ook wel hakmes genoemd, is zeer geschikt voor het hakken van botten en gewrichten zoals spareribs en kippenbouten. Ook kan harde groente gemakkelijk met dit mes fijngehakt worden. Het lemmet van een hakmes is over het algemeen rechthoekig en dikker dan een klassiek keukenmes, maar vaak minder scherp.
Keukenmessen